MÜSNED-İ HANBEL

BABLAR    KONULAR    NUMARALAR

VASİYET VE FERAİZ / MİRAS

<< 2221 >>

9- Doğduktan Sonra Ses Verip Ölen Bebeğin Mirası

 

1. Dahhak b. Süfyan

 

- - (-)

16494 (1)- Said b. el-Müseyyeb bildiriyor: Ömer b. el-Hattab: "Bana göre diyeti kişinin sadece baba tarafından akrabaları (asabesi) alır. çünkü kişinin diyetini de onlar öderler. Bu konuda aranızda ResululIah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bir şey duyan var mı?" diye sorunca, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bedevilere zekat memuru olarak gönderdiği Dahhak b. Süfyan el-Kilabi şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana, Eşyem ed-Dababi'nin karısına kocasının diyetinden miras vermemi emreden bir mektup yazdı." Bunun üzerine Hz. Ömer bu görüşle amel etmeye başladı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, faraid 3/129 (2927), Tirmizi 4/425 (2110 "hasen Sahih"), İbn Mace 2/883 (2642) ve Malik (2/866) rivayet ettiler.

 

 

 

16495 (2)- Said b. el-Müseyyeb bildiriyor: Ömer b. el-Hattab: "Diyet baba tarafından akrabaya düşer. Dolayısıyla kadın kocasının diyetinden miras olarak hiçbirşeyalamaz" dedi. Dahhak b. Süfyan el-Kilabi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana, Eşyem ed Dababi'nin karısına kocasının diyetinden miras vermemi emreden bir mektup yazdı" deyince, Hz. Ömer eski görüşünü terketti.

 

[Sahih]

 

 

2. Ubade b. es-Samit

 

- - (-)

16496 (1)-Z Ubade der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hamel b. Malik'in, kuması tarafından öldürülen karısına mirasçı kıldı. Kadının karnındaki cenin için de bir ğurre olarak erkek bir köle veya cariye verilmesine hükmetti. Bu kadına kocası ve çocukları varis oldular. Hamel'in iki hanımından da çocukları vardı. Katil olan ve aleyhine hüküm verilen hanımının babası: "Ey Allah'ın Res'Ulü! Doğarken ağlamamış, sesi çıkmamış, içmemiş ve yememiş birisinin diyeti nasıl ödenir? Böyle birisinin kanı heder olmalıdır" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adam için: ''Bu, kahinlerdendir'' buyurdu.

 

 

 

16497 (2)-Z Ubade (b. es-Samit) dedi ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), maden ocağı(nda uğranılan zararın) hederliğine hükmetti" deyip Ebu Kamil'in (üstteki) hadisiyle aynı anlamda bir rivayette bulundu; ancak ravi zincirinde ihtilaf ettiler. ..

 

 

3. Abdullah b. Amr

 

- - (-)

16498 (1)- Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), diyetin, feraiz hükümlerine göre maktülün varisleri arasında miras olduğu yönünde hükmetmiştir.

 

17160 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

 

16499 (2)- Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), burnun tamamen kesilmesi halinde tam diyet ödenmesine, burnunun ucunun kesilmesi halinde diyetin yarısının ödenmesine, gözde diyetin yarısının ödenmesine, elde yarım diyet ödenmesine ve ayakta yarım diyet ödenmesine hükmetti. Kadının akilesini (diyetini) de asebesinin ödemesine ve sadece (belli hisse sahiplerinden) arta kalana mirasçı olmalarına, kadın öldürülürse diyeti (kan bahası), onun mirasçılarının arasında taksim edilmesine (faraiz hükümlerine göre aralarında taksim edilir) ve onların katili öldürme haklarının olduğuna hükmetti. Kitab ehlinin (Yahudi ve Hıristiyanların) diyetinin de müslümanların diyetinin yarısı olduğuna hükmetti.

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4564) ve Nesai (8/43) rivayet ettiler.

17107 (14)'te tekrar edecektir.